Používa sa do smotanových omáčok, voňavých polievok, kyslých jedál, pri nakladaní mäsa, uhoriek alebo húb, pečenie mäsa a obzvlášť zveriny. Pôsobí ľahko sedatívne, podporuje trávenie, má aj antiseptický (protizápalový) účinok. Okrem iného má veľmi zaujímavý účinok na znižovanie krvného cukru ako doplnok liečby diabetikov atď.
zobrazit víceBobkový list
Schopnosť rozpúšťať. Rozpúšťa kamienky a pomáha pri všetkých chorobách močového mechúra . Pomáha pri trombózy pečene a rozpúšťa zatvrdliny sleziny . Rozháňa opuchy. Pre najrôznejšie jedy pôsobí ako protijed . Pomáha aj pri bolestiach v kostiach, krížoch a pri bolestiach sedacieho nervu. Bobkový list podporuje trávenie. Vavrínové esencie a masti sa používajú k vonkajšiemu liečenie reumatizmu a odpudzovanie hmyzu ( odpudzuje škodcu múky ). Olej sa používa pri vyvrtnutí a pomliaždeninách. Vo forme čaju znižuje cukor v krvi u diabetikov, pomáha pri dne. Obsahuje silice, glykozidy, alkaloidy, horčiny, triesloviny a ďalšie látky. Horčiny z bobkového listu povzbudzujú tvorbu žlče, čo je dôležité pri pečeni, poškodených dlhodobým užívaním liečiv chemických.
Má tiež účinky proti moliam, vložením pár lístkov do skrine atď.
Typ použití: | Omáčky, Guláše, Omáčky |