používa sa k vyostreniu mnohých druhov omáčok, gulášov, polievok a ostatných pikantných pokrmov kuchyne celého sveta.
zobrazit víceChili paprička
Jedná sa o malé svetlejšie papričky so silnou vôňou. Tieto feferónky sú ostré odrody spravidla vytrvalých koreninových paprík, ktorých je celá škála. Za svoju pálivú chuť vďačí látke kapsaicín, ktorá sa dobre rozpúšťa v tukoch, takže pre zahnanie akútneho pocitu pálenia v ústach najlepšie pomôže pohár mlieka, pálenky, pretože kapsaicín je rozpustný aj v alkoholu.Mimo ďalších látok obsahuje vitamíny C a karotén B. Podporujú chuť k jedlu, ale vo väčšom množstve dráždia pohlavné a močové ústrojenstvo. V primeraných dávkach pôsobí na žalúdok lepšie ako korenie. Má priaznivý účinok na zažívanie. Je dokázané, že kultúry, zvyknuté na ostré jedlá s týmto korením, ľahšie znášajú zamorenie pokrmov a prostredie okolo seba rôznymi baktériami, najmä tými vyvolávajúcimi hnačka. Chili vyvoláva zmeny v črevnej sliznici, ktorá potom všeličo znesie. Chili je považované tiež za afrodisiakum.Tímto názvom býva často označovaný prášok zo sušených chili papričiek. Má žltú až červenú farbu a veľmi pálčivú chuť.Pochádza z oblasti Strednej Ameriky. Ostré korenia.
Typ použití: | Omáčky, Koření do polévky |