Konzumácia hlivy vďaka obsahu polysacharidickému D-glukánu priaznivo ovplyvňuje hladinu cholestero
Hliva je prírodným zdrojom látok zo skupiny (statínov).
Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus) je jedlá drevokazná huba čeľade hlívovitých.
Klobúky hlivy ustricovej svojou farbou aj tvarom pripomínajú väčšie ustrice, odtiaľ pochádza aj druhové pomenovanie. Klobúky sú v mladosti sklenuté s podvinutým okrajom, neskôr 5-25 centimetrov široké, vejárovité, hladké a pružné, okraj sa stáva ostrým. Sfarbenie je premenlivé farby belavé, šedomodravé až k šedohnedej alebo hnedé. Klobúky rastú ako u väčšiny ostatných hlív nad sebou v trsoch, radách alebo vrstvách nad sebou. Trsy plodníc môžu dosahovať hmotnosti aj niekoľkých kilogramov. Dosť často sú klobúky spodných plodníc poprášené Vyklíčeným výtrusy, takže na sebe majú biely povlak. Ide o prirodzený a neškodný jav, ktorý vzniká aj pri skladovaní.
Lupene sú nízke, mäkké husté, zbiehajúce na hlúbik, u hlúbiku sú často vidličnatě vetvené. Sfarbené sú bielo až belavo, v starobe sivo. Hlúbik je veľmi krátky, 1-4 cm dlhý a 1-3 cm hrubý, výstredný až postranné, veľmi tuhý, biely, neskôr šedavý. Dužina je čisto biela, veľmi pružná a šťavnatá, sfarbenie na reze nemení. Chuť je sladkastá, vôňa silne príjemne hubová. Rastie od konca leta až do zimy, pri miernej zime často aj na jar, na živých alebo odumretých kmeňoch listnatých stromov, najmä na bukoch, vrbách, ořešácích, brezách, topoľoch alebo jeřabinách. Pestuje sa aj umelo, ako priemyselne tak aj v domácich podmienkach. Hliva ustricová je široko rozšírená huba rastúca po celom svete, rastie v miernom pásme aj v subtropických lesoch.
Použitie v kuchyni
Hliva ustricová je jedlá huba s všestranným použitím ako do hotových jedál, tak na nakladanie do octu alebo sušenie. Je to vynikajúci surovina pre polievky a omáčky, dobre chutí aj konzervovaná v rôznych nálevoch a kombináciách so zeleninou. Bežne sa konzumujú iba klobúky húb, ale tuhé hlúbika sa dajú usušiť a rozomlieť na tzv. Hubový prášok, ktorý sa používa ako aromatické hubové korenie. Je výborná
Konzumácia hlivy vďaka obsahu polysacharidickému D-glukánu priaznivo ovplyvňuje
Hliva je prírodným zdrojom látok zo skupiny (statínov). Štúdie preukázali že hliva obsahuje 0,4-2,7% statínov v sušine. Obsahuje i β-glukány, tiež, najmä pleurotin, ktorý je antibiotickú a antitrombotickú látkou. V mnohých pokusoch s konzumáciou sušenej hlivy pri diéte u zvierat bol zaznamenaný úbytok cholesterolu.