Jablkový závin sa skladá z podlhovastého plátku cesta s náplňou z nakrájaných alebo hrubo nastrúhaných jabĺk, cukor, škorica, hrozienok
zobrazit vícetiež štrúdľu či štrúdľu je druh múčnika, ktorý pochádza z Rakúska, ale bežne sa pripravuje aj v iných krajinách vrátane Česka. Existujú však aj iné druhy závinov - napríklad tvarohový, višňový, makový a dokonca slanej záviny so špenátom a pod.
Jablkový závin sa skladá z podlhovastého plátku cesta s náplňou z nakrájaných alebo hrubo nastrúhaných jabĺk, cukor, škorica, hrozienok a prípadne i strúhanky. Niekedy sa pridávajú vlašské orechy či nasekané mandle. Na ochutenie sa môže použiť rum. Pred pečením sa cesto s náplňou zavinie ako roláda.
Šťavnatý jablkový závin by sa mal piecť z kvalitných jabĺk, ktoré sú mierne natrpklá, svieža a aromatická.
Klasické cesto na jablkový závin možno (plnohodnotne) nahradiť listovým cestom.
podávanie
Hotový štrúdľu sa pečie v rúre a väčšinou je podávaný ešte teplý, posypaný práškovým cukrom. V ďalších krajinách je tiež obľúbené podávať závin s vanilkovou zmrzlinou, šľahačkou alebo vanilkovým krémom.
Zloženie: Škorica, pšeničná múka, koriander, muškátový oriešok, kakao, klinčeky, zázvor, kardamóm.
Môže obsahovať zeler, horčica, sója, sezam
Typ použití: | Do sladkých pokrmů |