Ľanové semienko - Nutrične bohaté semienko s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, vlákniny a antioxidantov. Ideálne na pridanie do pečiva, smoothies, šalátov alebo jogurtov, kde podporuje trávenie a prináša zdravotné benefity.
zobrazit více
Ľanové semienko - Malý zázrak plný zdravia
Ľanové semienko je malé, ale nutrične bohaté jedlo, ktoré je známe svojimi zdravotnými prínosmi. Obsahuje vysoké množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré može byť dôležité pre zdravie srdca, a tiež lignany, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a môžu prispievať k prevencii niektorých typov rakoviny. Ľanové semienko je tiež skvelým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie a udržiava pocit sýtosti. Jeho oriešková chuť je ideálna na pridanie do pečiva, smoothie, šalátov alebo jogurtov. Ľanové semienko možno konzumovať celé, drvené alebo mleté, a je výborným doplnkom vyváženej stravy.
Kľúčové vlastnosti:
Použitie: Ľanové semienko pridajte do pečiva, jogurtov, smoothies, šalátov alebo ho použite ako zdravú prísadu do raňajkových kaší. Mleté ľanové semienko možno použiť aj ako náhradu vajec pri pečení (1 lyžica mletého ľanového semienka zmiešaná s 3 lyžicami vody nahrádza jedno vajce).
je plodom ľanu siateho, čo je vysoká štíhla jednoročná bylina s modrými kvetmi, ktorá sa pestuje v miernom podnebnom pásme. Ľan siaty bol jednou z prvých poľnohospodárskych plodín a dôkazy o jeho pestovaní možno nájsť v oblasti úrodného polmesiaca (údolia Nílu, východné Stredomorie a údolia riek Eufrat a Tigris) už v dobe pred 7000 rokmi. Konzumujú sa semienka a vlákna zo stoniek sa používajú na výrobu textilných vlákien, látok. Ľanové semienka sú charakteristické svojou hnedou či žltú (zlatou) farbou a vajcovitými plochým tvarom. Celá semienka sú pre človeka takmer nestráviteľná, preto je nutné ich vždy pred konzumáciou dobre rozhrýzť, rozdrviť či rozomlieť.
Ľanové semeno obsahuje približne 42% tuku. Mastné kyseliny ľanového oleja sú zo 47 až 71% tvorené omega-3 mastnú kyselinoi α-linolénovú, z 10 až 22,5% kyselinou olejová (omega-9), z 12 až 24% kyselina linolovú (omega-6), z 4 až 7% nasýtenú kyselinou palmitovou az 2 až 4,5% nasýtenú kyselinou stearovou. Ľanové semienko ďalej obsahuje okolo 20% bielkovín a 29% sacharidov, z toho 27% je vláknina. Medzi ďalšie zložky patria fytoestrogény, fenolické látky (predovšetkým lignany), slizy, vitamíny B1, B6, B3, kyselina pantoténová, horčík, zinok, železo a vápnik