reny@renykoreni.cz
+420 777 662 954 (po-pá 9.00-20.00)

Košík

Košík je prázdný

Košík

0 Kč

Šafrán španielský Reny

používa sa predovšetkým v Európe a na blízkom východe na korenenie a farbenie ryže, polievok, čaju a pokrmov z rýb iných pochutín.

zobrazit více
Dostupnost: Skladem v e-shopu

Hmotnost

Cena celkem: € 7,09

Šafran Reny

Pestovaný a balený v Španielsku. Je jemnejšia ako šafran z divokých hôr Iránu alebo Turecka. Má lahodnú chuť, ktorá sa postupne rozvíja. Šafran v pokrmoch dobre prospieva žalúdku a napomáha zažívanie, dáva telu dobrú farbu , obveseľuje a posilňuje všetky vnútorné orgány, musia sa však používať mierne a preto musíme dávať skromne.Snaď. ""

A úslovie "zastáva ako šafranu" "ukazuje, ako vzácne to je korenie.

Prikladala sa mu veľká liečivá moc a verilo sa, že je účinným afrodiziakom .To je vzácne korenie, pretože na jeden kilogram šafranu treba 60 000 až 120 000 kvetov. Majú zvláštnu vôňu a korenistú chuť trochu horkastú a žlté farbivo, ktoré šafran obsahuje, sa rozpúšťa aj vo vode a zafarbuje ju krásne dožlta. Varí sa z neho vynikajúci čaj .Na prípravu jednej šálky čaju potrebujeme 5 až 7 vetvičiek šafranu, zalejeme vriacou vodou a necháme cca 10 minút vylohovat. Nie je potreba zlievať

Šafran sa predtým používal nielen ako korenie, ale aj ako liek. Šafran priaznivo pôsobí na hormonálnu rovnováhu, podporuje emočnú stabilitu, vyrovnáva rozladenosť, upokojuje nervy, pôsobí proti kŕčom, astme, kašli, žlčopudne a močopudne . Vo väčších dávkach pôsobí narkoticky, bolí z neho hlava, vyvoláva prekrvenie vnútorných orgánov. Dávky šafranu nesmú prekročiť 1 g na osobu denne.

Najviac sa šafran používa v kuchyni na celom svete. Farbí sa ním a tiež aromatizuje rozmanité pokrmy napríklad ryža, omáčky, polievky, syry, rizota, paely, vývary, cesta aj iné.

Lahodná šafránová ryža s pórom (celá príprava trvá cca 30 min, pre dve osoby)

250g ryža (najlepšie guľatozrnnej), štipka šafranu, najlepšie olivový olej, 1 menšia pór, 150ml bieleho vína, teplý vývar alebo voda, syr a soľ.

V hrnci rozohrejeme olivový olej, pridáme na tenké kolieska nakrájaného póru, zamiešame, dodáme ryžu a osmažíme tak, aby bola zrnká obalená olejom. Prilejeme víno a miešame na miernom ohni kým sa nevsiakne do ryže. Vlejeme vývar či vodu tak, aby bola ryža zaliata, dodáme štipku šafranu a osolíme. Zľahka miešame až sa tekutina vsiakne a pridáme ďalšie. Ryža je hotová za cca 18 min. Pomer vývaru či vody a ryže býva 4: 1. Nakoniec prichutíme syrom a dosolíme.

 

 

Vhodné pro

Typ použití: Koření do polévky, Mletá masa, Omáčky

Hodnocení zákazníků

Zatím nikdo nehodnotil! Buďte první kdo přidá hodnocení
  • Koření výráběné v Česku
  • Tradice 15 let
  • Ocenění Zlatý klas
  • Expedice do 48 hodin