sa používajú k vyostreniu mnohých druhov omáčok, gulášov, polievok a ostatných pikantných pokrmov kuchyne celého sveta. Využitie chilli ako liečivo, ktoré podporuje krvný obeh a pôsobí antibakteriálne, pri väčšom množstve vyvoláva potenie. zobraziť viac
zobrazit víceChili papričky Reny
Niekedy sa tiež používa názov kajenské korenie. Jedná sa o malé svetlejšie papričky so silnou vôňou. Tieto feferónky sú ostré odrody spravidla vytrvalých koreninových paprík, ktorých je celá škála. Za svoju pálivú chuť vďačí látke kapsaicín, ktorá sa dobre rozpúšťa v tukoch, takže pre zahnanie akútneho pocitu pálenia v ústach najlepšie pomôže pohár mlieka, alkohol, pretože kapsaicín je rozpustný aj v alkoholu.Mimo ďalších látok obsahuje vitamíny C a karotén B. Podporujú chuť k jedlu, ale vo väčšom množstve dráždia pohlavné a močové ústrojenstvo. Má priaznivý účinok na zažívanie. Je dokázané, že kultúry, zvyknuté na ostré jedlá s týmto korením, ľahšie znášajú zamorenie pokrmov a prostredie okolo seba rôznymi baktériami, najmä tými vyvolávajúcimi hnačka. Chili vyvoláva zmeny v črevnej sliznici, ktorá potom všeličo znesie. Chili je považované tiež za afrodisiakum.Tímto názvom býva často označovaný prášok zo sušených chili papriček.Ostré korenia.
Typ použití: | Do pomazánek, Do salátů, Grilování, Guláše, Koření do polévky, Marinování, Minutky, Mletá masa, Na pánev, Na ryby, Omáčky, Pečení, Rožnění, Zvěřina |