Rozmarín je aromatická bylinka s intenzívnou vôňou, ktorá dodáva pokrmom stredomorský nádych. Skvelý na mäso, ryby aj pečivo.
zobrazit víceRozmarín
Rozmarín je tradičná stredomorská bylinka známa svojou výraznou vôňou a intenzívnou chuťou. Jeho ihličkovité lístky sú bohaté na éterické oleje, ktoré jedlám dodávajú nezameniteľný charakter. Rozmarín sa často využíva pri príprave mäsa, najmä hydiny, jahňaciny alebo diviny, ale aj pri grilovaní rýb či dochucovaní zemiakov, zeleniny alebo pečiva. Okrem kulinárskeho využitia má rozmarín aj liečivé účinky – podporuje trávenie, posilňuje pamäť a pôsobí ako prírodný antioxidant. Ideálny je čerstvý, no sušený rozmarín si zachováva rovnako intenzívnu chuť a vôňu, vďaka čomu je neodmysliteľnou súčasťou každej kuchyne.
Dnes je rozmarín ako korenie rád používaný predovšetkým v talianskej, francúzskej a španielskej kuchyni, ale tiež v balkánskej či naší.Ve väčších dávkach môže rozmarín pôsobiť opojne, preto dávame veľký pozor pri dávkovaní našich pochutín. Rozmarín sa pridáva do polievok, k zelenine, korenia sa ním šaláty, dáva sa do cestíčok na smaženie rýb sladkovodných i morských ik pečeným rybám, jahňacie a bravčové pečienku, do fašírok a omáčok a iných.
Typ použití: | Do pomazánek, Do salátů, Koření do polévky, Mletá masa |